Nissan JUKE krijgt hybride aandrijflijn

Body

Het motorenaanbod voor de compacte crossover Nissan Juke wordt binnenkort versterkt met een hybride-aandrijflijn. De Juke Hybrid levert responsieve prestaties en reduceert het brandstofverbruik.

Nissan Juke Hybrid motor

Voordelen

De Juke Hybrid is voorzien van een hybride-aandrijflijn, in plaats van een conventionele  brandstofmotor, hierdoor heeft u de volgende voordelen

  • Volledig elektrisch wegrijden
  • Aansprekende rijeigenschappen
  • Gunstig brandstof verbruik

Regeneratief remmen

Tijdens het afremmen doet de elektromotor dienst als generator. Kinetische energie wordt daarbij omgezet in elektriciteit, die wordt opgeslagen in de batterij. Deze geavanceerde Regenerative Cooperative Brake-functie combineert regeneratief en conventioneel afremmen voor een natuurlijk pedaalgevoel en efficiënte energieterugwinning. De bestuurder merkt hier niets van en ervaart een constante en intuïtieve feedback van het rempedaal.

De Juke Hybrid is tevens voorzien van verschillende rijmodi. Zo kan de bestuurder kiezen tussen de Eco-, Normal- en Sport-modus. De gekozen rijmodusbeïnvloedt de zwaarte van de besturing, de werking van de klimaatcontrole en het gevoel van het gaspedaal. Bij de nieuwe hybride-aandrijflijn heeft de keuze ook invloed op de mate van regeneratief remmen en daarmee de mate waarin de batterij wordt bijgeladen. In Sport-modus is het regeneratief remmen bijvoorbeeld extra sterk, om zo veel mogelijk energie terug te winnen voor een krachtige acceleratie.

e-Pedal voor naadloos rijden in de stad
Net als de volledig elektrische LEAF is de Juke Hybrid voorzien van het Nissan e-Pedal. Die zorgt ervoor dat de auto grotendeels met één pedaal gereden kan worden. Wanneer het gaspedaal wordt losgelaten, remt de auto licht af (tot 0,15 g) tot een snelheid van ongeveer 5 km/u. Soms blijft het nodig om ook het rempedaal te gebruiken, bijvoorbeeld voor stevig afremmen of afremmen tot stilstand. Bij stilstand houdt een auto hold-functie de auto desgewenst op zijn plek, zodat het rempedaal niet continu ingetrapt hoeft te worden. Het e-Pedal laat zich al snel intuïtief bedienen en zorgt vooral bij het rijden in de stad voor minder inspanning van de bestuurder. Het resultaat is een vloeiende en ontspannen rijbeleving met maximale regeneratie van de batterij. Dit versterkt de EV-achtige rijbeleving.

Nissan Juke 2022

Uiterlijke aanpassingen

Ook als Hybrid blijft het sportieve coupé-crossover-design van de Juke behouden. Een aantal kleine wijzigingen zorgt voor extra aerodynamische efficiëntie, Hybrid-logo’s op de voorportieren en achterklep maken de Juke Hybrid tegelijkertijd herkenbaar als een geëlektrificeerde auto.

De achterspoiler boven de achterruit is aangepast voor een vloeiende luchtstroom achter de auto. Met hetzelfde doel zijn ook de kleine spoilers bij de voorwielen verbeterd en is aan de onderzijde van de Juke Hybrid de achteras afgedekt.

Updates in het interieur

In het interieur toont de rechter teller de snelheid en de linker een vermogensmeter. Daarvan wijst de naald naar ‘charge’ tijdens regenererend remmen, naar ‘eco’ tijdens het rijden in de elektrische rijmodus en naar ‘power’ wanneer de brandstof- en elektromotor samen aan het werk zijn. Onderin de linker teller wordt de batterijstatus weergegeven.

Op het 7-inch scherm tussen de twee meters kan een visuele weergave van de energiestromen worden getoond. Een eenvoudige en duidelijke animatie toont de energiestromen, zodat werking van de hybride-aandrijflijn volledig duidelijk is voor de bestuurder.

De knop om het e-Pedal in te schakelen bevindt zich op de middenconsole, achter de knop voor de elektrische handrem. De knop om de EV-modus in te schakelen bevindt zich tussen de twee centrale luchtuitstroomopeningen. Wanneer e-Pedal en EV-modus zijn geactiveerd, is dat zichtbaar onderaan het 7-inch beeldscherm.

De bagageruimte meet 354 liter, dat is 68 liter minder dan bij de benzineversie. Deze ruimte wordt ingenomen door het 1,2 kWh batterijpakket. Met de achterbank neergeklapt blijft de bagageruimte een indrukwekkende 1.237 liter groot. De beenruimte voor de achterpassagiers blijft met 553 mm eveneens onveranderd.. 

HOE KUNNEN WIJ U VERDER HELPEN?

Ik wil graag
km