Accu Vervangen

Vervangen van de accu

De accu behoort tot het kloppend hart van uw auto. Na verloop van tijd wordt de werking ervan echter minder en is de accu aan vervanging toe. Laat uw accu daarom vervangen door de monteurs van Aben en van de Schelde. Zo voorkomt u dat u onverhoopt langs de weg komt te staan.

Wat doet een accu?

De accu zorgt ervoor dat alle elektrische onderdelen van uw auto stroom krijgen. Denk hierbij aan de startmotor, de verlichting, de radio en de ruitenwissers. Zonder accu kunt u dus geen kant op. Net als bij een batterij, raakt een accu langzamerhand leeg. Om de accu weer op te laden, is deze verbonden met een dynamo. Deze dynamo wekt stroom op wanneer de auto rijdt en vervoert de opgewekte stroom richting de accu.

Beperkte levensduur

Een accu gaat niet een leven lang mee. De gemiddelde levensduur ervan is zes jaar, maar kan beperkt worden door verschillende omstandigheden. Zo verliest een accu tijdens de winter veel vermogen door de kou en kan deze leegraken wanneer u de verlichting langdurig aan laat staan zonder te rijden. Bovendien wordt de levensduur van een accu beïnvloed door het gebruik. Door veel korte ritten zal een accu eerder aan vervanging toe zijn. De accu gebruikt dan namelijk relatief veel stroom terwijl de dynamo weinig tijd krijgt om stroom aan te leveren.

Wanneer is het tijd om uw accu te vervangen?

Een slechtwerkende accu is te herkennen aan een aantal symptomen. Wanneer uw accu over weinig vermogen beschikt, zult u in veel gevallen problemen ervaren met het starten van de motor. Daarnaast kunnen de dashboard lampjes minder goed zichtbaar zijn en werken de radio en de verlichting niet of nauwelijks. Indien de accu wel over voldoende stroom beschikt om de lampjes en radio te laten werken, maar de auto niet of moeilijk start, is het startvermogen van de accu aangetast. Een minder startvermogen is eveneens een symptoom van een zwakke accu.

Herkent u een van bovenstaande symptomen of bent u benieuwd of uw accu nog beschikt over voldoende vermogen? Maak dan een werkplaatsafspraak om uw accu te laten controleren en zo nodig te vervangen. Wij helpen u snel weer op weg!